Workshop Fotografie voor kinderen/ scholen

Voor wie?
Basisscholen, Speciaal Onderwijs en onderbouw klassen VO

Waarom?
Ik heb het geluk van twee fantastische beroepen: Ik ben al 25 jaar als juf op de basisschool werkzaam, met name in de bovenbouw. Daarnaast werk ik de laatste 10 jaar als zelfstandig fotograaf.
Het lesgeven en fotograferen combineer ik tegenwoordig door het geven van workshops Fotografie & Beeldbewerking in bovenbouwgroepen van het basis- en speciaal onderwijs. Voor mij is dit een fantastische combinatie, omdat het mijn twee passies écht samenbrengt: het lesgeven en werken met kinderen in combinatie met het fotograferen. Ik hoop dan ook in de komende tijd nog veel meer workshops te mogen verzorgen.

Good Practice ( 1 )
Op de basisschool waar ik zelf werk werd dit jaar (2022) een schoolbreed project gedraaid met als thema "De impact van Corona". Voor de groepen 7, 7/8 en 8 mocht ik dit project verzorgen met o.a. een aantal workshops Fotografie & Beeldbewerking omtrent dit thema. Uiteindelijk werd het een lessencyclus van 6 lessen, waarbij de eigen leerkrachten eerst een tweetal activiteiten hebben verzorgd, gevolgd door 3 workshops en een afsluitende les wederom gegeven door de eigen leerkracht. In de lessen hebben we naast fotografie en beeldbewerking, ook een koppeling kunnen maken naar de vakgebieden ICT/ Mediawijsheid en Taal/ Schrijven. Het eindproduct van de kinderen was een verhalende foto van een voorwerp dat voor hen een belangrijke rol speelde in de Corona-tijd. Daarnaast hebben zij het verhaal dat bij de foto hoorde ook op papier gezet en is dit met een QR code aan de foto gekoppeld. De eindresultaten waren echt fantastisch en mochten geshowd worden in een heuse expositie.

Good Practice ( 2 )
Op Kindcentrum de Eik in Nieuwstadt werd er tijdens mijn komst schoolbreed gewerkt rondom het thema Superhelden. De vraag van de school was dan ook of ik een viertal workshops kon verzorgen in de groepen 7/8 met dit thema.
De workshops hadden allen een soortgelijke opbouw; een stukje theorie over hoe je mooie en interessante foto's kunt maken, fotografie-opdrachten om dit te oefenen en aan de slag met nabewerking.
In de eerste workshop zijn we aan de slag gegaan met zelfportretten, "Be your own Hero" en hebben we deze digitaal ingelijst, klaar om in een museum op te hangen.
De 2e workshop hebben we onze 'superkrachten' gebruikt om foto's met een beeldbewerkingsprogramma om te toveren tot abstracte schilderijen.
De volgende workshop in dit thema werden de leerlingen zelf de superhelden met superkrachten; vliegend door de schoolgangen en hangend aan het gebouw op foto middels trucage en nabewerking.
De laatste workshop konden de kinderen laten zien wat ze allemaal hadden geleerd. Zij waren de beroemde helden op de voorkant van een magazine cover.
(Onderstaande foto's zijn niet van geweldige kwaliteit; gemaakt met een telefoon terwijl de foto op het beeldscherm van het Chromebook stond. In verband met de privacy van de kinderen zijn de gezichten onherkenbaar gemaakt).

Good Practice ( 3 )
De 2e jaars studenten van het Trevianum College in Sittard hadden een eenmalige workshop met als thema "het maken van interessante foto's voor gebruik op social media".  Even geen gewone kiekjes maken met kant en klare Instagram-filters, maar zelf aan de slag met glazen bollen, eigengemaakte filters en bijzondere standpunten. De resultaten waren zeer verrassend en creatief.