Workshop Fotografie en beeldbewerking voor kinderen/ scholen

Voor wie?
Basisscholen, Speciaal Onderwijs en Voortgezet onderwijs
Ook mogelijk voor bijvoorbeeld naschoolse opvang.

Waarom?
Ik heb het geluk van twee fantastische beroepen: Ik ben al 25 jaar als juf op de basisschool werkzaam, met name in de bovenbouw. Daarnaast werk ik de laatste 10 jaar als zelfstandig fotograaf.
Het lesgeven en fotograferen combineer ik tegenwoordig door het geven van workshops Fotografie & Beeldbewerking op diverse scholen.
Voor mij is dit een fantastische combinatie, omdat het mijn twee passies écht samenbrengt: het lesgeven/ werken met kinderen in combinatie met het fotograferen. Ik hoop dan ook in de komende tijd nog veel meer workshops te mogen verzorgen.

Wat is er mogelijk?
Ik maak mijn lessen, indien mogelijk, in overleg met de leerkracht van de betreffende groep. Hierdoor is het mogelijk om aan te sluiten bij schoolbrede thema's of onderwerpen uit andere vakgebieden. Denk hierbij aan een koppeling naar mediawijsheid, taal of wereldoriëntatie.
Verder sluiten mijn lessen aan bij de drie competenties van cultuureducatie; onderzoeken, creëren en reflecteren.
Voor de workshops maak ik gebruik van de op school aanwezige Ipads, Chromebooks of laptops. Daarnaast heb ik de beschikking over een ruim aantal spiegelreflexcamera's, die ook door de kinderen gebruikt kunnen worden om mee te fotograferen.
Het is mogelijk om een eenmalige workshop te verzorgen, maar dit kan ook een serie workshops van 3, 4 of nog meer lessen zijn.
Neem gerust contact met me op, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.

Een aantal thema's uit workshops van afgelopen periode
Superhelden (Kinderboekenweek 2021)
De impact van Corona (verhalende foto's)
Giga groen (Kinderboekenweek 2022)
Terug naar Toen
Portretfotografie
Magazinecovers maken
Trucagefoto's maken
Uit methode Blink: Machtige media
Zelf filters maken
Bijzondere standpunten
Thema "Kleur"
Straatfotografie

Nieuw in schooljaar 2023-2024:
Bij mij thuis (Kinderboekenweek 2023)
Een eigen product maken (productfotografie) 
Reisverhalen
Miniatuurfotografie
Stop motion
Green screen

Good Practice ( 1 )
Op basisschool Sterrenrijk in Geleen werd in 2022 een schoolbreed project gedraaid met als thema "De impact van Corona". Voor de groepen 7, 7/8 en 8 mocht ik dit project verzorgen met o.a. een aantal workshops Fotografie & Beeldbewerking omtrent dit thema. Uiteindelijk werd het een lessencyclus van 6 lessen, waarbij de eigen leerkrachten eerst een tweetal activiteiten hebben verzorgd, gevolgd door 3 workshops en een afsluitende les wederom gegeven door de eigen leerkracht. In de lessen hebben we naast fotografie en beeldbewerking, ook een koppeling kunnen maken naar de vakgebieden ICT/ Mediawijsheid en Taal/ Schrijven. Het eindproduct van de kinderen was een verhalende foto van een voorwerp dat voor hen een belangrijke rol speelde in de Corona-tijd. Daarnaast hebben zij het verhaal dat bij de foto hoorde ook op papier gezet en is dit met een QR code aan de foto gekoppeld. De eindresultaten waren echt fantastisch en mochten geshowd worden in een heuse expositie.

Good Practice ( 2 )
KC Angela in Echt werkt met de methode Blink Wereld. In afgelopen periode stond het thema Machtige media centraal. Hierin gingen de kinderen op onderzoek naar de invloed van alle nieuwe manieren van communicatie. In mijn lessencyclus fotografie en beeldbewerking sloot ik hierop aan; naast les in fotograferen, keken we naar en praatten we over beeldmanipulatie, maakten we trucage foto's en zagen de kinderen de invloed van de fotograaf op het eindresultaat. We sloten dit project af met het maken van een eigen nieuwskrant, gevuld met (fake-) nieuws en onze eigen gemaakte foto's. Dus ook een stukje taal en schrijven werd in deze workshops meegenomen, zodat het nog beter aansloot bij het thema uit de schoolmethode.

Good Practice ( 3 )
Op Kindcentrum de Eik in Nieuwstadt werd er tijdens mijn komst schoolbreed gewerkt rondom het thema Superhelden. De vraag van de school was dan ook of ik een viertal workshops kon verzorgen in de groepen 7/8 met dit thema.
De workshops hadden allen een soortgelijke opbouw; een stukje theorie over hoe je mooie en interessante foto's kunt maken, fotografie-opdrachten om dit te oefenen en aan de slag met nabewerking.
In de eerste workshop zijn we aan de slag gegaan met zelfportretten, "Be your own Hero" en hebben we deze digitaal ingelijst, klaar om in een museum op te hangen.
De 2e workshop hebben we onze 'superkrachten' gebruikt om foto's met een beeldbewerkingsprogramma om te toveren tot abstracte schilderijen.
De volgende workshop in dit thema werden de leerlingen zelf de superhelden met superkrachten; vliegend door de schoolgangen en hangend aan het gebouw op foto middels trucage en nabewerking.
De laatste workshop konden de kinderen laten zien wat ze allemaal hadden geleerd. Zij waren de beroemde helden op de voorkant van een magazine cover.
(Onderstaande foto's zijn niet van geweldige kwaliteit; gemaakt met een telefoon terwijl de foto op het beeldscherm van het Chromebook stond. In verband met de privacy van de kinderen zijn de gezichten onherkenbaar gemaakt).

Good Practice ( 4 )
De 2e jaars studenten van het Trevianum College in Sittard hadden een eenmalige workshop met als thema "het maken van interessante foto's voor gebruik op social media".  Even geen gewone kiekjes maken met kant en klare Instagram-filters, maar zelf aan de slag met glazen bollen, eigengemaakte filters en bijzondere standpunten. De resultaten waren zeer verrassend en creatief.


Voor deze organisaties en scholen heb ik al workshops mogen verzorgen...